دوشنبه , مهر ۳۰ ۱۴۰۳

پوشاک پارسیان‏

هرودت مى‏ گوید: پارسیان کلاهى نمدین (که خوب مالیده بودند و آن را تیار مى‏ گفتند) بر سر، قبایى آستین‏دار رنگارنگ دربر، زرهى که حلقه‏ هاى آهنین آن به فلس هاى ماهى شباهت داشت بر تن، شلوارى که ساق ها را مى‏ پوشید در پا مى‏ کردند و سپرى از ترکه بید بافته و در زیر آن ترکشى مى ‏آویختند. زوبین هایى کوتاه و کمانى بلند و تیرهایى از نى داشتند و قمه‏اى کوتاه از طرف راست به کمر بسته بودند.

گزنفون مى‏ نویسد: کورش در دوران اقامت خود در ماد، دریافت که قشون او از جهت سوارنظام بسیار ضعیف است. به‏ همین جهت، سوارهاى ارتش خود را از دو هزار نفر به ده هزار نفر رسانید و براى سوارکاران حقوق و امتیازاتى قایل شد. علاوه‏ براین، کورش با توجه به ارابه‏ هایى که آشوری ها و مادی ها مورد استفاده قرار مى‏ دادند، دستور داد از نظر فنى تغییراتى در آن ها پدید آورند تا از ارابه‏ هاى پیشین محکم تر و برنده‏ تر باشد؛ در دو انتهاى محور این چرخ ها دو داس آهنى به پهناى دو « ارش » رو به بالا و دو داس دیگر رو به پایین نصب کرده بودند تا هنگام حمله و هجوم کلیه موانع را از سر راه بردارد. معمولا از این نیروى مؤثر نظامى در خط اول جبهه و در پیشاپیش پیاده‏ نظام استفاده مى‏ کردند و با حرکت دادن ارابه‏ ها نظم صفوف و مقاومت دشمن را غیرممکن می ساختند. علاوه بر ارابه‏ هاى داسدار، قشون کورش مجهز به گردونه و برج هاى چوبى چند طبق ه‏اى بود که بوسیله مال‏بند و هشت گاومیش حرکت مى‏ کرد.

این گردونه‏ ها که در پشت‏ سر پیاده‏ نظام قرار داشت، در صورت هجوم قواى حریف ماد، آنها را در زیر باران تیر و کمان قرار مى داد تا پیاده‏ نظام فرصت خودآرایى و حمله مجدد را به دست‏ آورد. در جنگ « تمبره » در جلو سپاه کورش یکصد ارابه داسدار قرارداشت. پیاده سنگین اسلحه در دوازده صف و سوار نظام در چهار صف قرار داشتند، زوبین‏ اندازان در خط دوم و کمان داران در خط سوم و قواى احتیاط پیاده در خط چهارم قرارگرفته بودند. در زمان داریوش، ارتش ایران بیش‏ ازپیش رو به کمال رفت. وى علاوه بر سپاه جاویدان، که به ده هزار نفر مى‏ رسید، پادگان هاى ثابتى براى حفظ امنیت استان ها و جلوگیرى از تجاوز احتمالى همسایگان برقرار کرده بود.

گزنفون مى‏ نویسد که: شاه به نیروى هر ولایت و پادگان هاى قلاع اهمیت بسیار مى‏ داد.


تاریخ اجتماعى ایران – ج‏۱ – ۴۲۹ – شرح لباس پارسیان –  ص: ۴۲۹

درباره ی میلاد موسوی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.