مسجد جمعه یا مسجد جامعه از آثار تاریخی شهر اصفهان است که احتمالا مربوط به قبل از حمله اعراب به ایران است.کشف یک پا ستون، با تزیینات دوره ساسانیان، در منطقه شمالی مسجد، وجود بنایی قبل از اسلام را تایید میکند.زمان ساخت این مسجد دقیقا معلوم نیست و اختلاف نظر هایی وجود دارد ولی احتمالا زمان ساخت در زمان عباسیان بوده.
بخشهای مختلف مسجد جامع اصفهان که در آخرین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو به فهرست جهانی افزوده شده است، نزدیک به دوهزار سال شکل گرفته و طی این سالها در حال مرمت یا بازسازی بوده است. آخرین بازسازی بخش تخریب شده این مسجد پس از بمباران این بخش توسط هواپیماهای عراقی در دوران جنگ هشت ساله صورت گرفت.
پرفسور آرتور پوپ (باستان شناس) مینویسد: «من آن روز وقتی به تماشای مسجد جامع اصفهان رفتم و در زیر این گنبد قرار گرفتم، متوجّه شدم که تمام وجودم در تسخیر گنبد و مسجد است؛ چون در زیر این گنبد به خوبی میتوان به شاهکار فنا ناپذیر و خلّاقهٔ ایرانیها پی برد و به عظمت مسجد و گنبد آن اعتقاد پیدا کرد. من از آن به بعد، بارها به مسجد جامع اصفهان رفتم و با تماشای گنبد این مسجد، زبان به تحسین گشودم و عشق و علاقهٔ خود را به اصفهان و ایران، روز افزون دیدم. به همین جهت میخواهم، بعد از این که دیده بر هم نهادم، جسدم را را در این خاک مقدّس دفن کنند.».مهمترین طرحهای توسعه مسجد تاریخی اصفهان در دوران آل بویه و پس از آن در دوران حکومت صفویه بر ایران شکل گرفته است.در این مسجد چهار سنگاب وجود دارد که به ترتیب آنها را نام می بریم.
سنگاب ایوان درویش: در ایوان شمالی مسجد جامع که ایوان درویش نام دارد، سنگابی از جنس سنگ پارسی قرار گرفتهاست. این سنگاب ابتدا در مجاورت مقبره علامه مجلسی قرار داشته و بعد به محلّ کنونی منتقل شدهاست. قطر دهانه سنگاب ۱۱۵ سانتیمتر است، ولی نیمی از آن به علّت شکستگی از بین رفتهاست. کتیبه بدنه این سنگاب به زبانهای فارسی و عربی و به خطّ ثلث است.لبه این سنگاب دارای پنج جامگاه بودهاست که شکستگی نیمی از سنگاب باعث شده که تنها دوتا از آنها باقیبمانند. نقشهای بدنه این سنگاب هم در اثر فرسایش تا حدودی از بین رفتهاند.
سنگاب ایوان صاحب: ایوان جنوبی مسجد جامع، ایوان صاحب نام دارد و سنگابی ساده در رو به روی آن قرار گرفتهاست. این سنگاب در میان حوضچهای از سنگ چهارگوش قرار گرفته و روی لبه آن پنج جامگاه طرّاحی شدهاست. سطح خارجی سنگاب در بالا شامل کتیبه صلوات بر چهارده معصوم (ع) به خطّ ثلث و نقشهای کنگرهدار کوچک، و در قسمت پایین سنگاب، نقشهای کنگرهدار بزرگ است. همچنین بر روی بدنه سنگاب، کتیبهای به این مضمون نقش بستهاست:
وقف شرعی نمود توفیق… استاد امین ولد اسمعیل… فی ۱۱۰۲
۳ و ۴ – دو سنگاب کوچک دیگر هم در مسجد جامع اصفهان وجود دارند که یکی در کنار حوض میان حیاط مسجد، و دیگری در برابر ایوان استاد (ایوان غربی) قرار گرفتهاند.